Preot paroh Mihail-Adeodatus Ungureanu

Preoți slujitori Decembrie 8, 2014

 Pr. ic. stav. dr. Mihail Adeodatus Ungureanu (n. 1970), hirotonit în 1994

Studii:

  • Licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă “Dumitru Stăniloae” din Iași (1994) susţinând teza de licenţă: Sfântul Chiril al Ierusalimului, Sfântul Niceta de Remesiana şi Fericitul Augustin – cateheţi ai perioadei patristice;
  • Doctor în Teologie la Facultatea de Teologie “Iustin Patriarhul” din București (2006), susţinând teza de doctorat: Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă reflectată în cărţile de cult;
  • Licenţiat al Facultăţii de Drept  din cadrul Universităţii “Mihail Kogălniceanu” din Iaşi (2011), (curs zi), susţinând teza de licenţă: Retrocedarea proprietăţilor către culte.
  • Masterat în Drept (2012) susţinând lucrarea de disertaţie: Protecţia juridică a genomului uman vis à vis de modificările actualului context legislativ european.
  • În prezent, este doctorand (cu frecvenţă) la Universitatea de Medicină și Farmacie  "GR. T. POPA" din Iași  având în pregătire teza de doctorat: Etica procreaţiei și modificările asupra genomului uman, conducător știinţific: Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF – Iași.

A ridicat o biserică de lemn în cimitirul Bunavestire din Iași și una maramureșeană în satul Miroslava, com. Miroslava, jud. Iași. A făcut reparaţii capitale la alte două biserici: biserica din satul Slobozia, com. Ciurea, jud. Iași și biserica cu dimensiuni de catedrală din satul Cucuteni, com. Leţcani, jud. Iași.

A fost 3 ani redactor la Editura TRINITAS a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, unde a contribuit la apariţia a peste 35 de lucrări (cărţi de cult, acatiste și vieţi de sfinţi) între care: Deniile din Postul Mare (608 pag.) - carte inedită în Biserica Ortodoxă -, Slujba Învierii, Panihida, Catavasier, Canonul cel Mare al lui Andrei Criteanul șa.

A participat de mai multe ori, în direct, la emisiunea „Liturgica și viaţa Bisericii” și emisiunea „Fenomenul religios” din cadrul postului de radio TRINITAS al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

A înfiinţat, în 2006, împreună cu Pr. ic. stav. Constantin Marciuc, ziarul Viaţa Parohială, format A3/8 pag., ziar ce are binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Modovei și Bucovinei. A publicat cartea Ritualul ortodox al înmormântării pe înţelesul tuturor – necesitatea, însemnătatea și folosul pomenirilor pentru cei adormiţi, (Editura “Doxologia” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Iași, 2011) și (Editura “Adeodatus”, Iași, 2012, 136 p.) și cartea Binecuvântare, nu blestem (Editura “Adeodatus”, Iași, 2014, 70 p.) ambele având binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Modovei și Bucovinei și cu tiraj de mii de exemplare. De asemenea, are în pregătire pentru publicare diferite cărţi personale pe teme teologice, juridice și de medicină. A publicat un număr însemnat de articole în Candela Modovei – buletinul oficial al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în diferite cotidiene locale (Ziua, Monitorul, Ziarul de Iași), în revista „Cuvânt și suflet” etc.

Din anul 2012 a fost transferat de Sfânta Mitropolie de la parohia „Schimbarea la Faţă” din satul Cucuteni, com. Leţcani la parohia „Duminica Sfinţilor Români” din satul Miroslava, jud. Iași.